نمایش خبر نمایش خبر

تولید ملی مدل حیوانی بیماری ام اس، گامی در جهت پیشبرد روش‌های درمانی نوین

منتشر شده در ۲۲ فروردين ۱۴۰۰ تعداد بازدید: 44 کدخبر: 0011
تولید ملی مدل حیوانی بیماری ام اس، گامی در جهت پیشبرد روش‌های درمانی نوین

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی، در گفتگو با دکتر سید حسین احمدی تفتی فوق تخصص جراحی قلب در ارتباط با پروژه توسعه فناوری های تکثیر، نگه داشت و پرورش موش های دارای بیماری ام اس گفت: ﭘﺮوژه ای ﮐﻪ در ﺣﺎل ﺣﺎﺿﺮ در کشور اﺟﺮا شده، ﺑﺮای اوﻟﯿﻦ ﺑﺎر اﻗﺪام ﺑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﻮش M.S ﻧﻤﻮده اﺳﺖ ﮐﻪ اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﺷﺎﺧﺼﻪ‌ﻫﺎ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ‌ﻫﺎ در زﻣﯿﻨﻪ اﻣﻮر ﺗﺤﻘﯿﻘﺎﺗﯽ در ﮐﺸﻮر، ﻣﻨﻄﻘﻪ و ﺟﻬﺎن ﺑﺸﻤﺎر می آید و ﻗﺎدر ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﺑﺮای ﮐﺸﻮر ﻋﺰﯾﺰﻣﺎن ﺳﺮﺑﻠﻨﺪی و اﻓﺘﺨﺎر را ﺑﻪ ارﻣﻐﺎن آورد و ﺑﺘﻮاﻧﺪ  ﮐﺸﻮر ﻣﺎ را در رده ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺑﺰرگ دﻧﯿﺎ در ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ و درﻣﺎن اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری ﻗﺮار دﻫﺪ. هم اکنون در جهان تنها 3 کمپانی بزرگ بر روی تولید موش‌های  ام اس فعالیت می کنند که با توجه به انحصاری بودن و عدم انتقال تکنولوژی و روش تولید نیز کلیه پروژه‌های تحقیقاتی را تنها در مراکز خود بانجام می رسانند. همچنین با توجه به رشد روز افزون مبتلایان به این بیماری و هزینه‌های سنگین درمان، محققیقن و اساتید خبره در این زمینه را بر این خود باوری قرار داد که بتوانیم در کشور خود این مدل حیوان را تولید و در اختیار محققین و اساتید کشور برای انجام پروژه‌های ملی برای درمان این بیماری قرار دهیم.

ﺷﯿﻮع بیماری ام.اس در زﻧﺎن اﯾﺮاﻧﯽ طی پنج سال گذشته ﺳﻪ ﺑﺮاﺑﺮ شده اﺳﺖ ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺷﯿﻮع اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری در ﺑﯿﻦ زﻧﺎن اﯾﺮان ﺑﯿﺶ از ﻣﯿﺎﻧﮕﯿﻦ ﺟﻬﺎﻧﯽ اﺳﺖ ﺑﻪ ﻃﻮرﯾﮑﻪ اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری در ﺑﯿﻦ زﻧﺎن ایرانی نسبت به ﺳﺎﯾﺮ ﮐﺸﻮرﻫﺎ ﺷﯿﻮع دو ﺑﺮاﺑﺮی دارد. همچنین این بیماری اکنون بیشتر در نسل‌های جوان دیده شده و این تیم متخصص در ﮐﺸﻮر را بر این باور قرار داد که ﺑﺎ روﯾﮑﺮد دﻗﯿﻖ اﻗﺪام ﺑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﯾﻦ ﻣﻮش‌ﻫﺎ ﺑﺮای اﻧﺠﺎم  آزﻣﺎﯾﺸﺎت ﺑﺮ روی اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری نمایند.

 در ادامه افزود: ﮐﺸﻮر ﻋﺰﯾﺰ ﻣﺎ ﮐﻪ از ﻟﺤﺎظ ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ ﻋﻠﻤﯽ ﺑﻌﻨﻮان ﻗﻄﺐ ﻋﻠﻤﯽ ﻣﻨﻄﻘﻪ ﺷﻨﺎﺧﺘﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد ﻧﯿﺎز ﻣﺒﺮم ﺑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﯾﻦ ﺣﯿﻮاﻧﺎت ﺑﺮای ﺑﺮرﺳﯽ‌ﻫﺎی ﺑﺎﻟﯿﻨﯽ اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری ﺗﻮﺳﻂ ﻣﺤﻘﻘﯿﻦ ﮐﺸﻮر دارد و اﯾﻦ ﮔﺮوه ﺗﺤﻘﯿﻘﺎﺗﯽ ﺑﺎ ﺗﺠﺮﺑﻪ ﻋﻠﻤﯽ و ﭼﻨﺪﯾﻦ ﺳﺎل ﺑﺮرﺳﯽ ﺑﺮوی اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﻫﻢ اﮐﻨﻮن اﻗﺪام ﺑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ اﯾﻦ ﺣﯿﻮاﻧﺎت در اﯾﺮان ﻧﻤﻮد ﮐﻪ اﯾﻦ ﺧﻮد ﯾﮏ ﮔﺎم ﺑﻠﻨﺪ ﺑﺮای اﻓﺘﺨﺎر آﻓﺮﯾﻨﯽ و ﺳﺮﺑﻠﻨﺪی اﯾﺮان ﻋﺰﯾﺰﻣﺎن ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ.

ﺑﯿﻤﺎرﯾ‌ﻬﺎی ﺻﻌﺐ اﻟﻌﻼج از ﺟﻤﻠﻪMS ﮐﻪ ﺑﻪ دﻧﺒﺎل ﺳﻠﻮل‌ﻫﺎی ﻋﺼﺒﯽ در ﺑﺪن اﻧﺴﺎن ﻫﺴﺘﻨﺪ ﺗﺎ  ﺑﺘﻮاﻧﻨﺪ ﺑﻪ آﻧ‌ﻬﺎ ﺣﻤﻠﻪ ﮐﺮده و آن‌ها را از ﺑﯿﻦ ﺑﺒﺮﻧﺪ و روش‌ﻫﺎی ﺧﺎص درﻣﺎﻧﯽ ﻧﯿﺰ ﮐﻪ ﺑﺮای ﻣﺒﺎرزه ﺑﺎ آن وﺟﻮد دارد، ﻣﺜﻞ اﯾﺠﺎد ﯾﮑﺴﺮی ﻧﺎﻧﻮذرات از ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ‌ﻫﺎی آﻧﺘﯽ ﺑﺎدی ﮐﻪ ﺧﻮد ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ‌ﻫﺎی  ﺳﯿﺴﺘﻢ اﯾ ﻤﻨﯽ ﺑﺪن ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ. اﯾﻦ ﻧﺎﻧﻮ ذرات ﻣﻐﻨﺎﻃﯿﺴﯽ ﻗﺎدر ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺑﻮد ﺑﻪ ﺳﻠﻮل‌ﻫﺎی ﻋﺼﺒﯽ  ﻣﺘﺼﻞ و ﺑﺮاﺣﺘﯽ ﻣﯽ ﺗﻮان آن‌ها را ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از MRI رد ﯾﺎﺑﯽ ﻧﻤﻮد اﯾﻦ در ﺣﺎﻟﯽ اﺳﺖ ﮐﻪ اﯾﻦ آزﻣﺎﯾﺸﺎت ﻣﯽ ﺑﺎﯾﺴﺘﯽ در ﻣﺮاﺣﻞ اوﻟﯿﻪ ﺑﺮ روی ﺣﯿﻮاﻧﺎت آزﻣﺎﯾﺸﮕﺎﻫﯽ ﻣﻮرد ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ و ﺗﺤﻘﯿﻖ ﻗﺮار ﮔﯿﺮد. 

ﭘﺮوژه ای ﮐﻪ  اﺟﺮا ﮔﺮدید ﺑﺮای اوﻟﯿﻦ ﺑﺎر در اﯾﺮان اﻗﺪام ﺑﻪ ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﻮش‌ﻫﺎی ام اس ﻧﻤﻮده اﺳﺖ ﮐﻪ اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﯾﮑﯽ از ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﺷﺎﺧﺼﻪ‌ﻫﺎ و ﭘﯿﺸﺮﻓﺖ‌ﻫﺎ در زﻣﯿﻨﻪ اﻣﻮر ﺗﺤﻘﯿﻘﺎﺗﯽ در ﮐﺸﻮر، ﻣﻨﻄﻘﻪ و ﺟﻬﺎن ﺑﺸﻤﺎر ﺧﻮاﻫﺪ آﻣﺪ و ﻗﺎدر ﺧﻮاﻫﺪ ﺑﻮد ﺑﺮای ﮐﺸﻮر ﻋﺰﯾﺰﻣﺎن اﯾﺮان ﺳﺮﺑﻠﻨﺪی و اﻓﺘﺨﺎر را ﺑﻪ ارﻣﻐﺎن آورد و ﺑﺘﻮاﻧﺪ  ﮐﺸﻮر ﻣﺎ را در رده ﮐﺸﻮرﻫﺎی ﺑﺰرگ دﻧﯿﺎ در ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ و درﻣﺎن اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری ﻗﺮار دﻫﺪ. ﻫﻢ اﮐﻨﻮن اﺳﺘﺎن‌ﻫﺎی اﺻﻔﻬﺎن، ﺗﻬﺮان و ﻗﻢ ﺑﯿﺸﺘﺮﯾﻦ ﺷﯿﻮع ﺑﯿﻤﺎری ام.اس را در ﮐﺸﻮر ﺑﻪ ﺧﻮد اﺧﺘﺼﺎص داده اﻧﺪ.

برای تولید اصولی و اساسی بیماری M.S در این طرح مدل موش‌های C57/BL6 به عنوان مدل بین المللی انتخاب شده است .

در آغاز سال بعد از گروه بندی حیوانات در هر مرحله تزریق را بروی 30 سر موش C57/BL6 را آغاز نموده و گروه‌های اصلی و گروه بندی‌های پشتیبان را آماده و در هر هفته تزریق 30 سر از این حیوانات انجام شد. همچنین بعد از تزریق نیز می بایستی این حیوانات در هر قفس انفرادی ایزوله(فیلتردار) نگهداری و علامت‌های بالینی حیوانات بصورت دائم مانیتورینگ شود و نتایج بررسی نیز بصورت گزارش کامل نگارش شود.

در روش تولید و پرورش این موش‌های M.S می بایستی نکات مهمی را در نظر داشت و همچنین می بایستی پروتکل‌های تعریفی ابتدائی مهمی را برای آنها تعریف و اجرا نمود همچنین این نکته نیز می بایستی مد نظر قرار گیرد که برای آزمایش بروی موش‌های M.S می بایستی دو گروه شاهد و پشتیبان انتخاب کرد این بدین معنی است که ما برای هر مرحله از آزمایش خود نیاز به 60 سر از این حیوانات داشتیم که این خود اهمیت و بزرگی این پروژه نزد محققین را نشان می دهد همچنین این نکته نیز لازم بذکر است در زمان آزمایشات تحقیقاتی با توجه به حساسیت بالای این پروژه و امکان آلودگی این حیوانات انجام کلیه تحقیقات و آزمایشات بروی این موش‌ها در محل ایزوله که خود دارای سیستم کلین روم‌های حیوانی می باشد انجام و همچنین موش‌ها هر کدام در قفس های مجزا بصورت انفرادی نگهداری و محیط و محققین کار بروی این حیوانات در یک محیط کلین روم انجام گرفت که ما کلیه عملیات ساختمانی و اجرائی پروژه را از ابتدا با این نگرش آغاز نموده و محیط خود را با سطح ایمنی بالا برای انجام تحقیقات بروی این حیوانات آماده نمودیم.

 

با توجه ﺑﻪ ﺗﻤﺎﻣﯽ ﻣﺒﺎﺣﺚ ذﮐﺮ ﺷﺪه اﯾﻨﺠﺎﻧب ﺑﺎ ﻫﻤﮑﺎری ﺗﯿﻢ ﻣﺘﺨﺼﺺ و ﻣﺠﺮب اﯾﻦ ﻃﺮح را اﺟﺮا ﻧﻤﻮده و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ اﯾﻨﮑﻪ در ﮐﺸﻮر ﻋﺰﯾﺰﻣﺎن اﯾﺮان ﻃﺮح ﺗﻮﻟﯿﺪ ﻣﻮش‌ﻫﺎی MS ﺑﺮای ﭘﺮوژه‌ﻫﺎی ﺗﺤﻘﯿﻘﺎﺗﯽ ﺑﺮوی اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری ﺑﺴﯿﺎر ﺿﺮوری ﻣﯽ ﺑﺎﺷﺪ اﻣﯿﺪوارﯾﻢ ﺑﺘﻮاﻧﯿﻢ ﺑﺎ اﻫﺪاف ﻣﺸﺨﺺ و ﮐﺎرﺑﺮد آن در ﻧﯿﺎزﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ در ﺑﺨﺶ‍ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ از ﺟﻤﻠﻪ ﭘﺰﺷﮑﯽ و درﻣﺎن و ﺗﻮﻟﯿﺪ دارو برای اﯾﻦ ﺑﯿﻤﺎری وﺟﻮد دارد و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ دﯾﺪﮔﺎه و ﺳﻨﺪ ﭼﺸﻢ اﻧﺪاز 1404 و ﻫﻤﭽﻨﯿﻦ ﺣﻤﺎﯾﺖﻫﺎی ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﻦ دﻟﺴﻮز و ﻧﮕﺮش ﻣﺴﺌﻮﻟﯿﻦ ﻣﺤﺘﺮم درﺗﺤﻘﯿﻘﺎت و ﭘﯿﺸﺮو ﺑﻮدن در زﻣﯿﻨﻪ‌ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ ﻋﻠﻤﯽ در دﻧﯿﺎ ﺑﺘﻮاﻧﯿﻢ در اﯾﻦ ﭘﺮوژه ﻣﻠﯽ  ﯾﮏ اﻓﺘﺨﺎر دﯾﮕﺮ ﮐﺴﺐ و ﺑﺰرﮔﯽ ﺑﺮای ﮐﺸﻮر ﻋﺰﯾﺰﻣﺎن اﯾﺮان ﺑﻪ ارﻣﻐﺎن ﺑﯿﺎوریم.

ایشان در انتها از حمایت های ستاد توسعه علوم و فناوری‌های سلول‌های بنیادی از این طرح که زمینه‌های پیشبرد طرح را فراهم نمودند کمال تشکر و قدر دانی را دارم.

stemcell.isti.ir/ZxYq